נשים עובדות נפגעות אלימות
חברת תקשוב הינה חברת השירות הוותיקה והמובילה בישראל, אשר הוקמה בשנת 1996. תקשוב מעסיקה כיום כ- 10,000 עובדים, בפיזור גיאוגרפי של כ-53 אתרים בכל רחבי הארץ. אנו מתמחים בהקמת ותפעול מערכי שרות/ מכירה/ תמיכה עבור חברות מהמגזר הפרטי והציבורי, באמצעות מוקדים טלפוניים, משלב האפיון והפיתוח, דרך ההקמה ועד הניהול, באמצעות מתודולוגית ניהול מוקדים. לאורך כל שנות פועלה, תקשוב מובילה את מהפכת השירות בענף ומביאה תמיד את הדבר הבא, שהופך את השירות לנוח, ידידותי יותר ללקוח הקצה, מועיל ואפקטיבי יותר ללקוח העסקי.
גיוון תעסוקתי הינו חלק מהאג'נדה הארגונית המובילה ערכים חברתיים; תקשוב מתגאה בפסיפס האנושי המתאפשר בזכות תפיסת ההכלה. כחלק מהגיוון התעסוקתי אנו מעסיקים כ- 7,000 נשים המהוות כ- 70% מכלל העובדים, מתוכן כ- 450 נשים הנמצאות בתפקידי ניהול בכל הדרגים.
אנו ערים ורגישים לנושא האלימות כלפי נשים, הקיים בכל המגזרים, עדות והאוכלוסיות. לאור השכיחות הגבוהה של נשים נפגעות אלימות באוכלוסייה על כל גווניה, ברור לנו כארגון המעסיק אלפי נשים, שגם בקרבנו נמצאות עשרות אם לא מאות נשים נפגעות אלימות ומחובתנו המוסרית, הערכית והאנושית להיות שם עבורן בדמות אוזן קשבת, יד מכוונת ובהנגשת הסיוע ליציאה ממעגל האלימות.
מתוך הפריזמה הרחבה של משאבי אנוש והמעורבות האינטנסיבית בעשייה הארגונית , ומתוך רצון למצב אותנו כמובילי שינוי בתפיסה ובאחריות של מעסיקים שמנו לנו כמטרה להגביר את השיח ואת המחוברות הארגונית גם לחייהן האישיים של הנשים בארגוננו, וזאת על מנת להוביל תהליך כל כך משמעותי של קידום והעצמת נשים בארגון.
הנחות הייסוד שעמדו לנגד עינינו בבואנו להנחיל מדיניות סדורה בנושא היו:
- הכרה בהשלכות משבר הקורונה ומדיניות הבידוד שהביאו בשנים האחרונות לעליה משמעותית בסיכונים במערכות יחסים אלימות והחמרה במצבן של הנשים וביכולתן לפנות לעזרה.
- אלימות נגד נשים הינה בעיה חברתית רחבת היקף המתרחשת בכל המעמדות הסוציו-אקונומיים של החברה.
- העובדים בליבת הארגון והחובה שלנו היא לייצר עבורם תחושת שייכות, להכיל ולתת מענה לצרכים ובעיות שעולים היא נר לרגלנו.
כחלק מגיבוש המדיניות הסדורה בארגון למדנו וניתחנו את המונחים "אלימות", "אלימות במשפחה", מנינו את סוגי אלימות ואת תמרורי האזהרה, בדקנו את המגמות בעולם ובישראל מתוך הבנה שיש צורך ברור להבין ולהעמיק בכדי לקבל החלטות נכונות.
בתהליך החשיבה גיבשנו נוהל עבודה ומדיניות, הגדרנו את מטרת תוכנית העבודה וייצרנו תשתית אשר תאפשר לנו כארגון להתמודד עם סוגיה זו על הצד הטוב ביותר. הגדרנו אחראית על גיוון תעסוקתי בארגון שתוביל, תתמוך ותלווה את הארגון בשיתופי הפעולה עם גופי הסיוע, ובנוסף הגדרנו ממונות גיוון תעסוקתי לוקאליות שהוכשרו להוות כתובת לפניות ואוזן קשבת לנשים עובדות נפגעות אלימות תוך חיבור לגורמי טיפול מותאמים בקהילה.
מתוך כך, יצרנו מודל עבודה המתבסס על 'מעגל האלימות של ווקר, במודל זה נשים נפגעות האלימות, נמצאות במרכז וסביבן מתרחשים כמה דברים ברבדים השונים.
המודל מורכב משלושה שלבים:
- הגברת מודעות ארגונית – תקשוב הצטרפה למיזם 'כפתור הפרפר' המאפשר דיווחים דיסקרטיים לעמותת 'ל.א. אלימות'/ הנגשת ארגוני סיוע באמצעות מדבקות בתאי שירותים ציבורים עם רשימת טלפונים למרכזי סיוע/ הגדרת משרדי משאבי אנוש כ"מרחב בטוח", עוד אנו פועלים במישורים נוספים להעלות את המודעות במאבק לאלימות כלפי נשים לסדר היום הארגוני
- הכשרה ומתן כלים – קיימנו סדנת אלימות במשפחה בהובלת 'עמותת משאבי אנוש ישראל' ובשיתוף 'ויצו' עבור מחלקת משאבי אנוש אשר העניקה לנו כלים ודרכי פעולה לטיפול וסיוע/ רתמנו את הנהלת הארגון להעלאת המודעות וליצירת שיח מכיל ומקבל וקיימנו הדרכות למנהלים על מנת לתת להם כלים לזיהוי סוגי וסימני אלימות.
- התערבות, ליווי והכוונה – בעת פנייתה של עובדת שחוותה אלימות אנו מקיימים שיח מכיל, ללא שיפוטיות וביקורתיות, אוזן קשבת בכל שעה ובאופן דיסקרטי. מציעים לה חיבור לגורמי סיוע חיצוניים ואף מנגישים עבורה את השאלון האנונימי לזיהוי מצבי סיכון של משרד הרווחה והביטחון שמטרתו לסייע להעריך את מצב הסיכון במערכת היחסים.
זאת ועוד, ייצרנו קשרי עבודה ושיתופי פעולה עם מס' גורמים ועמותות במטרה: לייצר ממשק גיוס לנשים שיוצאות ממעגל האלימות, לקבל הכוונה וליווי להתאמת תהליכי הגיוס עבור אוכלוסייה זו ולקבל כלים והכשרה לניהולן באופן מכיל, רגיש תוך הבנת ההתאמות הנדרשות מאיתנו וזאת על מנת לאפשר להן להשתלב בעבודה על הצד הטוב ביותר.
שמנו לנו כמטרה להגביר את השיח ואת המחוברות הארגונית גם לחייהן האישיים של הנשים בארגוננו, מה שהביא בהכרח לחדשנות הן ברמת התפיסה והן ברמת העשייה בפועל. כארגון שמעסיק רוב נשי מוחלט.
שילוב נשים עובדות נפגעות אלימות טבעי ומתבקש עבורנו כארגון, אנו מאמינים שאנחנו מצליחים לייצר משמעות בתפקידן של עובדות נפגעות אלימות ולהעניק ביטחון תעסוקתי ואף אישי, דבר המאפשר לעובדות אלו לנהל חיים שגרתיים ולא רק הישרדותיים ואף לעזור להן להיחשף.
אנו מלאי אמונה שאנו פורצי דרך בתחום 'העסקת נשים עובדות נפגעות אלימות' ובעקבות כך ארגונים נוספים יצטרפו למהלך חשוב זה ויביאו לשינוי בשוק התעסוקה בקרב אוכלוסייה זו.
"כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו" (מסכת סנהדרין, פרק ד')