מחוברות רגשית (Engagement) וחווית עובד באמצעות רווחה פיננסית וכלכלית

למה רייזאפ קמה בבוקר? כדי לתת רווחה כלכלית ללקוחות שלנו.

למה אני, יעל, מנהלת ה-HR ברייזאפ, קמה בבוקר? כדי לתת רווחה כלכלית לעובדים שלנו.

למה זה קשור אחד לשני? כי שתינו, החברה ואני, עושות את זה באותה הדרך. 

 

"רווחה כלכלית", מבחינתי לפחות, היא הידיעה שלעובדים ולעובדות שלי יש שקט נפשי, ביטחון כלכלי ורוגע. פינוקים והטבות מגניבות זה נחמד, אבל בסוף מה שחשוב זה הראש השקט של העובד או העובדת. זה נכון תמיד, אבל במיוחד עכשיו, כשיוקר המחיה לא מפסיק לעלות והכסף של כולנו נשחק. 

 

רגע לפני שנצלול לאיך אנחנו עושות את זה, עוד שלושה משפטים על עצמי: קודם כל, אמא לשניים, מפרנסת יחידה, גרושה. חוץ מזה, כבר קרוב ל-20 שנה בתעשייה בשלל תפקידי HR. לפני רייזאפ כבר הייתי על סף מיצוי וחשבתי ברצינות על הוראה, כמקום עם השפעה טובה יותר על העולם, אבל אז פנה אליי יובל (מנכ"ל רייזאפ, עבדנו יחד לפני) והציע לי להצטרף לחברה, שכיוונה אז בעיקר למורים ומורות.

 

זה הרקע שאיתו הגעתי לרייזאפ, חברה צעירה שנוסדה על ידי ארבעה שותפים שכבר עשו דבר או שניים בקריירה שלהם וחיפשו לעשות טוב. 

השיטה של Riseup לעשות טוב ללקוחות שלה היא לפתח אצלם תחושת מסוגלות עצמית בכל מה שקשור לכסף שלהם. היכרות עם מושגים חדשים בצורה רכה ונעימה, דחיפה לצעדים קטנים אבל משמעותיים בהתנהלות הכלכלית, קהילה תומכת ומכילה וניצחונות קטנים לאורך הדרך. 

את אותה הדרך עם אותה מטרה, העתקתי לעובדים בתוך החברה. משכורת גבוהה ותנאים טובים הם מרכיבים חשובים, זה ברור, אבל לא הם שיגרמו לעובדת שלי להאמין שהיא מסוגלת להתנהל נכון עם הכסף שלה. אז אני לא מעלה משכורות בלי הבחנה, לא מחלקת בונוסים מנופחים ולא שולחת את העובדים לחופשות נוצצות באיי המזרח. 

 

אני קודם כל משקיעה במודעות הפיננסית של העובדים ומשתדלת לוודא שכל עובד ידע מה מגיע לו. פעם נהגתי לשבת עם כל עובד חדש שהצטרף לחברה ולעבור איתו על תלוש המשכורת. בדרך כלל הצלחתי ללמד משהו חדש שתרם ליכולת של העובד לממש את הזכויות שלו בצורה טובה יותר ולעשות זאת בעצמו. אני מזמינה הרצאות וסדנאות בנושאים פיננסיים, כשהמטרה היא להעניק כלים שיעזרו לעובדים והעובדות להיות על זה כלכלית ולקחת שליטה על הכסף שלהם.

ואם אתם מתעקשים לדבר איתי על הטבות לעובדים אז השאיפה שלי היא לעשות את זה חכם. עובדת שמגדלת שלושה ילדים תקבל סיבוס לסופר. עובדת צעירה שגרה לבד בדירה בתל אביב תקבל שובר לסדנת התמודדות עם לחצים. 

עובדת שתצא לחופשה של יותר מ-5 ימים תקבל בונוס! זו יופי של דרך לוודא שהעובדים יצאו מדי פעם לחופש משמעותי ויחזרו רעננים וטריים יותר. זה טוב יותר להם, כבני אדם וטוב יותר לי כמעסיקה שתקבל תפוקה טובה יותר בעבודה. 

 

אבל "מסוגלות עצמית" לא נמדדת ביכולת לקבל, כמובן, אלא בעיקר ביכולת לתת. וכן, כל עובד ועובדת שלנו יכולים לתת המון עבור החברים והחברות שלהם לעבודה. 

בכל קבוצה יש אנשים עם תחומי ידע ועניין שונים ובעלי אופי שונה. כנראה שבכל קבוצת אנשים אורגנית יהיו את אלה שאוהבים לשתף בחיים האישיים שלהם, בידע ובחוויות. יהיו כאלה שקצת יתביישו, אבל אם תהיה הזדמנות מתאימה הם יפרחו ויש גם את אלה שלא רוצים בכלל לדבר אבל רק מחכים לשמוע. כשהכוחות הטבעיים האלה מתחילים לפעול במסגרת חיובית, דברים טובים קורים.

על ההנחה הזאת קמה קהילת המוצר שלנו "על זה ביחד עם רייזאפ!". וזה עובד. יותר מ-60,000 איש מכל הסוגים, המגזרים, האזורים והמקצועות. ביחד הם משתפים, מתייעצים, מכילים ומעל הכל – מניעים לפעולה. 

את אותו אפקט שמתרחש בקהילה החיצונית ניתן ליצור גם בקהילה הפנימית, של העובדות והעובדים. יש עליה ביוקר המחיה? תמיד יהיה את העובד עם הטיפים היצירתיים לחיסכון. סביבת ריבית גבוהה? אני בטוחה שאחת העובדות יודעת להמליץ מה כדאי לעשות עם הכסף בינתיים. ועוד לא אמרתי כלום על תחביבים – עוד לא ראיתי חברת היי-טק בלי עובדת שיודעת לעשות הדרכת יוגה או פילאטיס, עובדת שלמדה שזירת זרים ולימדה את העובדים לשזור זר לשבועות או אלף דברים אחרים. 

בדרך הזאת כולם מנצחים. העובדים שמשתפים מהידע שלהם נהנים מעצם ההזדמנות לשתף והשאר נהנים מהשיתוף. אבל הניצחון הגדול באמת של הדרך הזאת הוא שתחושת המסוגלות העצמית של כל העובדות והעובדים עולה. עובדת שהעבירה הרצאה של שעה על מסחר בשוק ההון לכל החברה מרגישה אלופה ובצדק! אבל גם שאר העובדים מרגישים פתאום שהם מסוגלים. הם ראו הרגע חברה שלהם, זו שיושבת לידם ואוכלת איתם צהריים וצוחקת איתם בהפסקות – אחת מהקהילה שלהם שעושה את זה. אם היא יכולה כנראה שגם הם יכולים. זה הקסם בקהילה. 

הסוד העסקי בשיטה הזאת הוא שלקוח או לקוחה שתחושת המסוגלות העצמית שלהם עלתה בזכות המוצר ימשיכו להשתמש בו לאורך זמן. מתברר שהמשפט הזה נכון גם לעובדים ועובדות במקום העבודה. 

 

יש עוד המון דרכים יצירתיות להשיג נצחונות קטנים כאלה. לדוגמא "אתגר הלאנצ'בוקס" – להביא ארוחת צהריים מהבית. אחלה דרך לחסוך כסף, לאכול בריא יותר ובסוף גם לחגוג יחד את ההצלחה. 

להיות מנהלת HR בחברת רייזאפ, שמסוגלות עצמית ורווחה כלכלית זה ה-קטע שלה זו זכות גדולה שמאפשרת להכיר שיטות חדשות וטובות. חברה כזאת, שבה באמת רואים קודם כל את האנשים, בין אם אלה הלקוחות ובין אם אלה העובדות והעובדים, היא המקום הכי טוב לצמיחת עקרונות חיוביים כאלה. אבל בסוף, אלה שיטות שאפשר ליישם בכל מקום לפי המאפיינים היחודיים שלו וזו הסיבה שבגללה היה לי חשוב לשתף את התובנות שלי.