Featured Image

איכילוב


משאבי אנוש מהתנהלות לניהול

הצורך

בית החולים איכילוב, אחד מבתי החולים המרכזיים והחשובים בישראל, נדרש לפעול בצורה רציפה גם במצבי חירום ומשבר. במתקפת הטרור של 7 באוקטובר 2024, הצורך במענה מיידי ותפקוד יעיל של צוות משאבי האנוש היה קריטי על מנת להבטיח את המשך הטיפול הרפואי והצלת חיי המטופלים.

תיאור ביצוע הפרויקט

עם פרוץ המתקפה, הוקם חמ"ל משאבי אנוש בבית החולים תוך שעות בודדות. החמ"ל, שהוקם ע"י צוות אגף משאבי אנוש, היה הראשון והיחיד מסוגו בבית החולים. תשתית החמ"ל התבססה על מרכז השירות לעובד שפועל בשגרה, ופתח את כלל ערוצי התקשורת המוכרים לעובדים: טלפון, מייל, וואטסאפ ואפליקציה ייעודית. ניהול החמ"ל התבצע במבנה הכולל אחראי משמרת חמ"ל, צוות אורגני וראשי תחומים לכל נושא מקצועי. הפעילות כללה איסוף מידע, ניתוח נתונים ומתן מענה לצרכים דחופים של העובדים והעובדות, כולל הקמת שמרטפיות, פתרונות חניה, וטיפול בריתוקים למילואים.

תוצאות והישגים

החמ"ל סיפק מענה רציף 24/7 בתקופת הלחימה הראשונה והמשיך לפעול בשתי משמרות. הושגו תוצאות משמעותיות בניהול נתוני המגוייסים, ביטול צווי 8 לעובדים קריטיים, הפעלת שמרטפיות ופעוטונים לילדי העובדים ומתן תמיכה היקפית לפניות השונות של העובדים ובני משפחותיהם. מערכת ניהול הנתונים, "דשבורד משא"ן", אפשרה סיוע אפקטיבי בקבלת החלטות.

חדשנות

הקמת חמ"ל משאבי אנוש באופן מהיר ומותאם למציאות משתנה מהווה חדשנות בתפיסת הפעולה של אגף משאבי האנוש. המעבר מהתנהלות לניהול תהליכים בשעת חירום, תוך גמישות מחשבתית ומתן מענה לצרכים המגוונים שעלו מהשטח, היווה דרך פעולה ייחודית וחדשנית שלא בוצעה עד כה.

החמ"ל השפיע בצורה משמעותית על תפקוד בית החולים בכללותו. המענה המהיר והיעיל לצרכי העובדים, איפשר לצוות הרפואי להתמקד במשימותיו הטיפוליות ולשמור על רציפות השירות הרפואי למטופלים. החוסן הארגוני התגבר כתוצאה מהיכולת לתת פתרונות בזמן אמת, דבר אשר תרם לשמירת המורל ולתחושת הביטחון של העובדים. בנוסף, מערך התמיכה שהוקם לעובדים ולבני משפחותיהם הפחית את העומס הנפשי והמשפחתי, ואיפשר לעובדים לתפקד בצורה מיטבית גם בתנאים הקשים של המלחמה.

החדשנות בפרויקט באה לידי ביטוי לא רק בתשתית ובטכנולוגיות שנעשה בהן שימוש, אלא גם בגישה האינטגרטיבית לניהול משאבי האנוש. השילוב של מערכות מידע מתקדמות, תקשורת פתוחה וזמינה והבנת הצרכים האישיים של כל עובד, יצרו מודל פעולה חדשני שמשלב טכנולוגיה עם יחס אישי. הפרויקט לא רק השיג את מטרותיו המיידיות, אלא גם יצר תשתית לפיתוח והתמקצעות נוספת בעתיד, הן במצבי שגרה והן במצבי חירום.

סיכום

הפרויקט "תפקוד משאבי אנוש בעת מלחמה" בבית החולים איכילוב מדגים את היכולת להקים ולנהל מערך חירום יעיל וחדשני שמספק מענה מקיף לעובדים ועובדות בשעת משבר, תורם לשמירה על רציפות התפקוד הרפואי ומציל חיי מטופלים. המודל שפיתחנו עשוי לשמש דוגמה לבתי חולים נוספים ולארגונים בתחום הבריאות והחירום.