Featured Image

בנק הפועלים


 שוברים קונספציות וזוכים בפועלימפיקס

בנק הפועלים, הוא המוסד הפיננסי הגדול בישראל. הבנק מחזיק כשליש מהפעילות העסקית בישראל,
משרת כ 2 מיליון לקוחות ומחזיק רשת של כ 160 סניפים בפריסה ארצית.
בארבע השנים האחרונות אנחנו מובילים בבנק שינוי תרבותי, ארגוני ועסקי עמוק. לפני שנתיים זכינו בפרס "פורץ דרך" על התשתיות שהנחנו כדי להוביל שינוי בתרבות הארגונית והניהולית בבנק.
השנה, הפרויקט שלנו מתחיל בשבירת קונספציות בעוטף עזה ומסתיים באולימפיאדה בפריז…

אירועי ה- 7.10  טלטלו את כולנו וערערו הרבה מהתפיסות, האמונות והתיאוריות על פיהן חיינו.
קונספציות רבות קרסו ברגע אחד והעלו ברמה האישית שאלות משמעותיות – מה עוד עשוי להישבר, האם אנחנו שבויים בקונספציות נוספות בתחומים אחרים בחיינו? ובחיי הבנק?
הבנו שבשלב הראשון, המנהיגות המובילה חייבת לשאול את עצמה שאלות. זהו חלק מהתפקיד שלנו – לאתגר את עצמנו ואת הסובבים אותנו, כדי לוודא שאנחנו לא לומדים מתוך השבר והופכים חלקית את השבר להזדמנות.
בנובמבר 2023 היינו אמורים לצאת עם פורום מאה למפגש פיתוח, כחלק מתכנית הפיתוח השנתית. הבנו שנוכח המצב, נצטרך לדחות את המפגש וגם את הנושא שתוכנן לעסוק בו – שותפות.
האירוע נדחה לינואר 2024 . לאחר שהשקענו חשיבה מעמיקה בשאלה "במה הכי נכון שנעסוק עכשיו" הבנו ביחד עם מנכ"ל הבנק, ש – נרצה לקיים את האירוע בעוטף עזה ונרצה לעסוק בנושא "אתגור קונספציות". המפגש שהפקנו, היה אירוע משמעותי ביותר למנהיגות המובילה בבנק ובמסגרתו, עלו באומץ רב, קונספציות משמעותיות שיש לטפל בהן.  

התקיימו דיוני עומק כשבסופן איגד מנכ"ל הבנק את התוצרים לכדי 3 תמות מרכזיות שחזרו על עצמן. ומתוכן בחרה הנהלת הבנק להמשיך לעסוק בתימה אחת שנטפל בה באופן מקיף ומחייב. המיקוד הנבחר –
"שמרנות ועודף בירוקרטיה בבנק". 

שתי סיבות מרכזית היו לבחירה במיקוד זה – האחת, הצורך להמשיך ולשפר את השירות ללקוחות הבנק. הנחת המוצא היא שעודף שמרנות מייצר בירוקרטיה, שמייצרת תהליכים מסורבלים שמכבידים על השירות ללקוחות. והסיבה השנייה, הצורך להמשיך לחזק את ערך השותפות בבנק באמצעות יצירת מטרה משותפת בהנהלת הבנק

מטרות הפרויקט:

לאחר בחירת המיקוד, ביקשה הנהלת הבנק לקבל רעיונות – כיצד להמשיך לעסוק וליישם מיקוד זה.
המרכז למנהיגות, פיתוח ארגוני וקמפוס פועלים הגיש רשימת אופציות ליישום והוחלט על התקדמות בשני צירי פעולה:

  1. להמשיך לקיים מפגשי "שוברים קונספציות" בחטיבות ובאגפים – לחשיבה על שמרנות ועודף הבירוקרטיה ביחידות השונות ומה ניתן לעשות אחרת, ועל קונספציות נוספות שהאגפים/מחלקות שבויים בהם ואם נשנה אותן נוכל להגדיל את הערך ללקוחות ולעובדים. המנהלות והמנהלים קיבלו ערכת עבודה (בדומה למה שהוצג לעיל) לביצוע באגפים שלהן.ם. עד היום התקיימו כבר למעלה מ 25 מפגשים כאלו באגפים שונים בבנק! תהליך שמלווה ע"י המרכז למנהיגות ופיתוח ארגוני.
  2. לקיים תחרות חוצה בנק. תחרות חדשנית שתביא לידי ביטוי עבודה בצוותים, ערך ללקוח, ובעיקר – רעיונות משמעותיים לצמצום בירוקרטיה ולשיפור תהליכים בבנק.

עבודה זו תרחיב ותתאר את התחרות שקיימנו בבנק לאורך החודשים האחרונים. עבודה של המרכז למנהיגות ופיתוח ארגוני עם פורום המאה של הבנק אשר הולידה נושא למיקוד ותחרות שיושמה בכל הבנק באמצעות המרכז למצוינות ארגונית. שתי יחידות מקבילות בחטיבת משאבי אנוש ואשר חברו יחד במטרה להוביל שיפור מהותי בארגון.
"שוברים קונספציות" ו "פועלימפקיס" הם שני מהלכים שנולדו האחד מן השני –
מחד, יצרנו כלי לפיתוח ארגוני של מנהלים עם צוותים.
בנוסף, יצרנו פלטפורמה של תחרות, שמאפשרת חדשנות ושיפור תהליכים כחלק מהתרבות בבנק מעתה והלאה.
וגם – כבר בתהליך התכנון השנתי בבנק (שמבוצע ע"י ה PMO הארגוני) ייושמו רעיונות ותהליכים שעלו בתחרות ושעשויים לסייע לשיפור תהליכים בבנק. 

הרצינות שבה ניגשנו לתהליך, האופן שבו קיימנו את התחרות כך שהיא תבטא את כל מרכיבי הערכים הארגוניים שלנו – מיקוד, דליברי, שותפות, תודעת צמיחה והוגנות – אלו מהווים הם חלק מתהליך ההטמעה העקבי, של השינוי בתרבות הארגונית שלנו.
אנחנו מרגישים שפיצחנו כאן תהליך מצוין, שיכול להוות כלי יישומי ומבונה לכל ארגון שמבקש להפחית בירוקרטיה ולקיים תחרות אפקטיבית שמובילה לתוצאות שמשנות תרבות.