
משאבי אנוש - אבל לגמרי אחרת
ד"ר יריב איצקוביץ ראש המחלקה לניהול משא"ב | ד"ר יעל לבנה חברת סגל במחלקה לניהול משא"ב
במחלקה לניהול משאבי אנוש במכללה האקדמית כנרת מבינים כי כללי המשחק השתנו ולאור הצרכים העולים מהארגונים עצמם, במכללה נבנתה תכנית פורצת דרך לתואר ראשון בניהול משאבי אנוש אשר אין דומה לה בכל הארץ. ליבת התכנית מכוונת להקניה של המיומנויות הנדרשות בעולם העבודה החדש ושילוב של פרקטיקה לאורך כל הלמידה כבר מהיום הראשון ללימודים. כיצד זה מתבצע בפועל?
1. למידה מבוססת ערכים
תרבות ארגונית מבוססת ערכים היא הליבה של כל ארגון מצליח. לאור זאת מסלול הלימודים שניבנה התבסס על ערכים, זאת בשונה מהאקדמיה המסורתית המושתתת על נהלים. תהליך הלמידה מבוסס על ערכים המחייבים את כלל בעלי העניין במסלול הלימודים: הסטודנטים, המרצים וגורמי המינהל. הסטודנטים במסלול לא רק לומדים על ערכים, כמו במסלולי לימוד סטנדרטיים, הם מגדירים ערכים בשבוע הראשון ללימודיהם ומתנהלים לאורם לאורך הדרך תוך הטמעתם.


2. פיתוח אישי
פיתוח אישי נמצא כגורם המניע engagement. לפיכך התכנית מקדמת גם את הפיתוח אישי של הסטודנט והכנתו להתמודדות עם אתגרי המאה ה-21 בעולם משתנה.
בהיבט של פיתוח אישי, הדגשים ניתנו לפיתוח מיומנויות המאה -21 ובתוכן כישורים בין אישיים (מיומנויות "רכות"). מיומנויות אלה מבוססות בעיקרן על אינטיליגנציה רגשית, אשר מומחים רואים אותה כבעלת חשיבות מכרעת להצלחה תחום של ניהול משאבי אנוש. כאמור הן SHRM והן סקר דלויט בשנת 2018 הצביעו על חשיבות מיומנויות אלה לתפקוד מוסיף ערך בתחום של ניהול משאבי אנוש.
פיתוח מיומנויות בינאישית – סדנת מיומנויות "רכות" – כדי לפעול למימוש הרעיון התאורטי של פתוח אישי, כבר בשבוע הראשון ללימודים הסטודנטים נחשפו לסדנת מיומנויות רכות. בסדנה הועברו תכנים שעוסקים במיומנויות של אינטיליגנציה רגשית כמו: אמפטיה, מודעות רגשית , ויסות רגשי, ושימוש ברגשות, על פי מודלים אותם המנחה אשר מהווה חלק מסגל המחלקה, מטמיעה בארגונים מובילים בקרב עובדים ומנהלים בסיום הסדנה , קיבלו מילון מונחים אשר מתייחס למונחים המרכזיים שהועברו בסדנה. לכל סטודנט ניתנה גישה למומחית (יועצת ארגונית בתחום) באם רצה להרחיב את ידיעותיו או להתייעץ לגבי סוגיה מעולם העבודה.
כאמור בסמסטר הראשון הם נחשפו לטרמינולוגיה בסדנת פתיחה. סדנה זו בתחילת סמסטר ב' , מעמיקה את הבנתם במיומנויות רכות כאשר בשנים הבאות הם יחשפו למיומנויות אלה, בפרספקטיבה של מנהלי מש"א.
3. פיתוח מקצועי
לצד הפיתוח האישי המחלקה חרטה על דגלה מצויינות מקצועית בניהול משאבי אנוש. במסגרת זו מתבצעים פעילויות המפתחות ומיישמות פרקטיקות משאבי אנוש אשר מיישמות במהלך הלימודים (כבר מהשנה הראשונה). בין היתר במסגרת זו, הסטודנטים מצוותים לועדות אשר מבטאות יחידות שונות בעלות משמעות ותוכן מעולם משאבי אנוש. במסגרת זו הסטודנטים לומדים לעבוד בצוות, להתמודד עם בניית פרויקטים ופתירת קונפליקטים שהנם חלק אינטגרלי מעולם העבודה האמיתי ומהצפיות מהם כאשר יעסקו בתחום.
משאבי אנוש זה מקצוע ואנו במחלקה ללימודי ניהול משאבי אנוש במכללה האקדמית כנרת מכינים את הסטודנטים לתעסוקה בתחום ונותנים בידם כלים אשר יקנו להם יתרון משמעותי על פני לומדים במסלולים מקבילים במוסדות השונים.