"TECH CARE" האקתון למניעת אלימות נגד ילדים ובני נוער ברשת
הגדרת הצורך | מגפת הקורונה עיצבה מחדש את האופן בו חוו הדור הצעיר- ילדים ובני נוער- את הקשרים הבין אישיים. הריחוק, היציאה מהשגרה והנוכחות הדיגיטלית המוגברת ברשתות החברתיות, הובילו את הדור הזה להתמודדות עם חשיפה פוגענית גבוהה יותר מבעבר. 33% בשנת 2021 לעומת 26% בשנת 2020. כארגון , האסטרטגיה שמובילה אותנו כיום היא לשנות ולהשפיע על המציאות החברתית המשתנה, דרך שימוש בנכס הייחודי שלנו באלביט – המשאב האנושי והמקצועי – אנשים וטכנולוגיה.
הסביבה הארגונית ומאפייניה | אלביט מערכות הינה חברת הייטק ביטחונית ישראלית העוסקת במציאת פתרונות טכנולוגיים הגנתיים עבור בטחון המדינה ואזרחיה. החיבור בין האסטרטגיה הארגונית, לפיה הידע וההון הטכנולוגי – אנושי שלנו הם אלה שמייחדים ומבדלים אותנו, לבין הצורך החברתי שהוגדר בראשית הקורונה אל מול קהל היעד – ילדים ובני נוער, הוליד בשנתיים האחרונות שני פרוייקטי ליבה ייחודיים ראשונים מסוגם בארץ: האקתון חברתי-טכנולוגי למניעת אלימות נגד ילדים ברשת, " "TECH CAREופרויקט "נקודת מפגש", שהנגיש וחשף את עולם הטכנולוגיה לבנות (בעיקר בפריפריה) בגילאים ז' – ט', בזמן בחירתן את המסלול הלימודי באמצעות שיח של אחת על אחת עם נשים טכנולוגיות באלביט ובחברות הייטק אחרות.
תיאור התהליך | הרעיון להאקתון נולד באלביט לפני כשנתיים, בזמן מגיפת הקורונה. לקראת חודש המודעות להגנה על ילדים ברשת – יצרנו שת"פ ייחודי עם המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת ורתמנו יחידות מהארגון למהלך. העלנו מספר קמפיינים להעלאת המודעות פנים וחוץ ארגוני, בסופם הזמנו את כלל העובדים להציע רעיונות לפי 3 אתגרים טכנולוגיים בנושא אלימות ברשתות. לאחר שכ- 200 עובדים הביעו נכונות לקחת חלק בהאקתון, ומעל כ- 80 רעיונות הוגשו, נבחרו כ- 100 עובדים שהתחלקו לכ- 15 צוותי חשיבה מגוונים. הצוותים עברו מספר מפגשי חשיבה עם יחידת החדשנות ומנטורים באלביט, לצד מנטורים מטעם המטה הלאומי. במשך 36 שעות, נערך ההאקתון בהשתתפות אשת נשיא המדינה, נשיא אלביט, בכירים מהמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת וצוותי חשיבה המורכבים מעובדי אלביט וילדיהם שהיו שותפים לתהליך החשיבה. בסופו של יום, נבחרו 3 רעיונות במקומות הראשונים ועוד 2 רעיונות כרעיונות הישימים ביותר. כעת, הרעיונות שזכו נמצאים בבחינה משותפת של אלביט והמטה הלאומי מתוך מטרה לקדם מספר רעיונות ולפתח אותם טכנולוגית.
חדשנות ויוזמה | ביחס לקיים בארגון – היכולת לקחת את הידע הטכנולוגי, הביטחוני והייחודי דרך ההון האנושי שלנו ולהתאים אותו לצרכים חברתיים לא נעשתה עד היום. בזכות הפנייה לכלל העובדים, נוצר תמהיל מגוון של עובדים, על שלל תחומי העיסוק, בשיתוף פעולה בין צוותים מכל 5 החטיבות העסקיות באלביט. כמו כן, ההחלטה לזמן ילדים ובני נוער של עובדים לצוותי החשיבה, היתה החלטה חדשנית, שתרמה גם לרלוונטיות הפתרונות וגם למחוברות העובדים והמשפחות. ביחס לקיים במגזר הענפי – זהו האקתון חברתי טכנולוגי ראשון מסוגו בישראל שמציע פתרונות נגד אלימות לילדים ובני נוער, הנעזר אך ורק במוחות היצירתיים של ההון האנושי באלביט. חיברנו בין האסטרטגיה הארגונית לבין הצרכים החברתיים, הבאנו את המומחיות הטכנולוגית מתחום הביטחון לעולם האזרחי וקידמנו ערכים חברתיים ללא ערך עסקי מקצועי התורם לרווחי החברה. השימוש והתאמת הידע הטכנולוגי של ההון האנושי שלנו, יחד עם הנכונות לייצר שיתוף פעולה עם גוף ממשלתי – 105- ולהוביל מהלך שמכיל בתוכו אתגרים טכנולוגיים וקשיים רגולטוריים רבים, מהווה חדשנות לשמה. ביחס לקיים בעולם המקצועי של משאבי אנוש – עד כה הגופים שנהגו להוביל האקתון מסוג זה – טכנולוגי חברתי, הינם גופים עסקיים שהתמקדו בפן הטכנולוגי או גופים קהילתיים שהתמקדו בפן החברתי. עצם העובדה שזהו אחד מפרויקטי הליבה של משאבי אנוש בשנה האחרונה באלביט וככזה, שידע לחבר בין ההון האנושי טכנולוגי בארגון אל מול צורך חברתי בוער ורלוונטי, מהווה חדשנות באופן ההסתכלות על תמונה רחבה יותר – התאמת ידע טכנולוגי מעולם של הגנה ביטחונית לעולם של הגנה אזרחית, אמור להוביל לשינוי תפיסה על המותג- הן כבעל גמישות מחשבתית על עצם המהלך, והן אודות המומחיות שיש למשאב האנושי אצלנו בארגון.
תרומת הפרויקט והשלכותיו | שיתוף מידע פנימי מעובדים על חיבור אישי שלהם לנושא, אינטראקציה גבוהה ושיח ברשתות החברתיות, העצמה של תחושת המחוברות והגאווה של העובדים, יצירת תפיסה תדמיתית חיובית וערכית על הארגון, הצגת הרעיונות שיפותחו מול בית הנשיא והשפעה ממשית על המציאות – החלטה משותפת של המטה הלאומי ואלביט על קידום מספר רעיונות שהוצגו לכדי שלב פיתוח ראשוני.