איך משנים תרבות ניהול בבנק בן 100 עם מעל 1800 מנהלים?

בסוף שנת 2019 מונה מנכ"ל חדש לבנק הפועלים – דב קוטלר.  עם כניסתו לתפקיד, הגדיר דב את המשימה המרכזית שלו – "הובלת שינוי בתרבות הארגונית של הבנק".  לאחר תקופה קצרה בתפקיד, הוקמה חטיבת משאבי אנוש עמית אוברקוביץ מונה למשנה למנכ"ל ומנהל חטיבת משאבי אנוש. החל תהליך בניית החטיבה, מונו בעלי תפקיד ועוצבה תכנית השינוי CTB – CHANGE THE BANK  לשינוי ארגוני, תרבותי ועסקי בבנק.
CTB היא למעשה "תכנית על" המורכבת מ 14 מנופים, שכולם יחד מהווים "וקטור" לשינוי המיוחל בטווח של מספר שנים.
עבודה זו מתמקדת במנוף המנהיגות: התכנית לשינוי התרבות הניהולית בבנק, כזרוע המרכזית לשינוי התרבות הארגונית.
במשך שנתיים, בנינו מחדש את כל יסודות הניהול בבנק הפועלים. חקרנו, מיפינו ואתגרנו תהליכים ישנים ויצרנו מהלך שעוצמתו בכך שהוא בוצע באופן מקיף ובמקביל – כל המהלכים יחד בטווח של שנתיים (יוני 2020 עד היום) ובכך שהוא עוצב ויושם על פי 8 עקרונות הבאים –  

  1. מנהיגות מובילה – תהליך TOP DOWN שמתחיל במנכ"ל, בחברי הנהלה ובפורום ה-100
  2. ONE BANK – תהליך אחוד וחוצה בנק
  3. השתתפותיות – כל תהליך שינוי מגובש יחד עם העובדים, באופן שיאפשר להם להשפיע בתכל'ס ולהיות משמעותיים בתהליך העיצוב שלו ועד לתוצר הסופי
  4. הלימה לחזון ולערכים – כל תהליך שנבנה, נגזר תמיד מהחזון ומערכי הבנק ומחובר אליהם
  5. עצמאות ניהולית – חתירה מתמדת לחיזוק שריר "העצמאות הניהולית" בבנק
  6. תכנית הוליסטית – התכנית מקיפה, נוגעת בכל היבט של "אורח החיים בבנק", הכל קשור בהכל (הופכים כל אבן)
  7. מתודולוגיה סדורה לניהול שינויים בבנק – כל השינויים בבנק (והם רבים) יבוצעו על פי מתודולוגיה אחודה וסדורה, שכל המנהלים מכירים אותה
  8. WALK THE TALK – האופן שבו הפיתוח הארגוני וחטיבת מש״א, מובילים תהליכי שינוי בבנק, יהווה מודלינג לכל אחד מהעקרונות שלעיל

 המהלכים המרכזיים בתכנית לשינוי התרבות הניהולית היו:

  • אבחון ומיפוי הארגון
  • עיצוב תהליך השינוי המתאים לבנק
  • בנייה מחדש של כל תשתיות הפיתוח הארגוני והמנהיגות – חזון וערכים חדשים, תהליך הערכת ביצועים ומשוב, מודל מנהיגות, מדד השינוי הארגוני תרבותי ומדד תרבות הניהול, בנייה מחדש של כלל ההכשרות הניהוליות וההכשרות ל TOP TALENTS, בחירה מחדש וחיבור של צוות היועצים הארגוניים שמלווים את המנהלים בבנק, פיתוח ומיצוב צוות הפיתוח הארגוני, פיתוח כלים לביסוס עצמאות ניהולית של מנהלים והשתנות HR כמודלינג לכלל הבנק.

מה השגנו עד כה?
יש לנו תכנית סדורה ומעמיקה, שעיצובה מבוסס על השתתפות נרחבת של עובדים מכל רחבי הבנק.
בעידן שבו שינויים הם חלק אינטגרלי מהחיים שלנו (האישיים, הארגוניים והלאומיים) – האופן שבו נקבל ונאמץ אותם, יעשה את ההבדל. אחד מההישגים המשמעותיים שלנו, הוא שהמודל הסדור לניהול שינויים. מוטמע באופן שמקל על הביצוע והאימוץ.
שריר ניהול השינוי הולך ומתחזק בקרב המנהלים – הם משתמשים במודל, הם גם מעצבים ומובילים שינויים בעצמם ולעובדים הרבה יותר קל ומהיר להסתגל.
שינויים הם חלק אינטגרלי מהחיים בבנק ואנחנו יודעים כיום לעשות זאת הרבה יותר טוב – מבלי לטלטל את הספינה בים הפיננסים הסוער! 

הצלחות נוספות שאנחנו כבר רואים בשטח – 

  • התכנית כבר משפיעה ועוד תשפיע בשנים הקרובות, על התרבות הארגונית ועל הביצועים העסקיים, הן במחוברות עובדים, הן במדד השינוי הארגוני תרבותי והן בשביעות רצון לקוחות NPS. בנוסף, אנחנו נמצאים זו השנה השנייה במקום ה 9  (ובעשירייה הראשונה) של מקומות העבודה שהכי טוב לעבוד בהם על פי סקר BDI. זהו הישג משמעותי בעידן של שוק תעסוקה סוער במיוחד!
  • הכל מחובר להכל – 
  • התכנית מחוברת לחזון ולערכי הבנק
  • תהליך מגשימים (הערכת ביצועים ומשוב) כולל בתוכו את ההתנהגויות המצופות במודל המנהיגות ואת הערכים
  • תהליכי ההכשרה והפיתוח של המנהלים, נגזרים ממגשימים וממודל המנהיגות
  • תכניות הפיתוח של העובדים, נגזרות ממהלך מגשימים ומנוהלות ע"י הקמפוס
  • כל תפיסת ניהול היועצים, הסנכרון והחיבור שלהם למהלכים, מביא לידי ביטוי שותפות וסינרגיה כך שהמרכז למנהיגות ופיתוח ארגוני עובד כצוות משותף אחד עם צוות היועצים
  • יש קפיצת מדרגה בתהליכי המנטורינג באמצעות פרויקט מאמניMנהלים – עליה משמעותית בהיקף המנהלים המתאמנים ובהיקף המאמנים. והמשובים על התהליך נהדרים. 
  • חיזוק העצמאות הניהולית באמצעות חדר ה WE MEET  והסדנאות בקופסא  – התשתית שנבנתה מוכיחה את עצמה כמוצלחת במיוחד, הן בהיקף המנהלים שקפצו למים וקיימו סדנאות בקופסא באופן עצמאי, הן בחיזוק תחושת המסוגלות שלאחר מכן והן בפיתוח הצוותים עצמם והאימפקט על עבודת הצוות. בנוסף, זהו מיצוב משמעותי שלנו כמרכז מומחיות שמספק כלים עדכניים ואפקטיביים לשיפור המיומנויות הניהוליות והצוותיות. 

 

לסיכום,
הבנק עובר שינויים דרמטיים מאד בשנתיים האחרונות, במטרה להמשיך להוביל את שוק הפיננסים בישראל.
חטיבת משאבי אנוש  מובילה את השינוי הארגוני תרבותי, תוך הפגנת מומחיות מקצועית ברמה הגבוהה ביותר.
השינוי בתרבות הניהול, הוא נדבך קריטי לשינוי התרבות.
הוקמו תשתיות מקצועיות, רחבות ומעמיקות בכדי להוביל לשינוי בתרבות הניהול. תשתיות אלו כבר מצליחות להתחיל ולהשפיע ואנו מאמינים כי בשנתיים הקרובות, מכלול הכלים יאפשר קפיצת מדרגה נוספת ודרמטית – יש לנו תכנית עבודה מדויקת ומפורטת בדרך לשם..
אנחנו משקיעים רבות בכדי לזכות באמון הלקוחות והעובדים, ובמטרה לשמור על מקומנו כמקום העבודה הטוב בישראל והארגון הפיננסי המוביל בישראל, גם במאה השנים הבאות.