Leading the Future - Future Leaders Program ב-MSD Israel

MSD ישראל היא נציגות מקומית (חברת בת בבעלות מלאה) של ענקית התרופות העולמית Merck & Co., Inc., המוכרת מחוץ לארה"ב וקנדה כ-MSD. החזון שלנו הוא  להציל ולשפר את חייהם של אנשים בכל העולם באמצעות תרופות, חיסונים וטכנולוגיות שאנו מפתחים ומייצרים במגוון תחומי טיפול. החברה משקיעה משאבים רבים במחקרים, שמטרתם למצוא טיפולים למחלות הפוגעות במיליוני אנשים בכל העולם וכן למצוא ולפתח טיפולים חדשניים.

החברה ממוקמת בהוד השרון ומעסיקה כ-250 עובדים בתחומי השיווק והמכירות, מחקרים קליניים, תמיכה מדעית ועוד, בשילוב של עבודת מטה ושטח. כמו כן, בישראל (נתניה) יושב מרכז המחקר והפיתוח העולמי של התחום הטכנולוגי בעולם הטיפול בבעלי חיים. 

בMSD, פיתוח עובדים הוא ערך. החברה משקיעה משאבים רבים בתכניות שונות לפיתוח עובדים ומנהלים, והרבה חשיבה בתכניות לטווח ארוך – הן ברמת הארגון (succession plans) והן ברמת העובדים (development plan), מתוך הבנה שתכנון האיוש והפיתוח של המשאב האנושי בארגון הוא קריטי להצלחה. 

בשנים האחרונות עולם העבודה כולו עובר מהפכות  משמעותיות – התפתחות מואצת של טכנולוגיות, "העזיבה הגדולה" (Great Resignation), הקורונה והמעבר לעבודה היברידית – כל אלו מצריכים מנהיגות מסוג חדש, וכן דגש רב יותר על מתן משמעות לאנשים בתוך התפקיד ובארגון אליו הם משתייכים.

תכנית ה FUTURE LEADERS שילבה בין הצורך הארגוני לבניית עתודה ניהולית פנימית עם מתן מענה לצרכי השעה ופיתוח :כישורי עתיד" (future skills)  , ומטרתה היתה להכין את העובדים בעלי הפוטנציאל לתפקידים הבאים שלהם, תוך חיזוק ההכרות שלהם עם הארגון, יצירת קשרים ונטוורקינג, והגברת המחוברות הארגונית

התכנית התבססה על שלושה צירים: 

  1. Leadership   – מפגשים שהובלו על ידי חברי ההנהלה הבכירה של הארגון, תוך התמקדות בתפיסת מנהיגות וניסיון אישיים 
  2. Organizational Awareness – שזוהה כציר מרכזי שמהווה גורם מרכזי, ומחייב להצלחה בתפקידים ניהוליים בארגון מורכב
  3. Self-Management – כבסיס להתפתחות אישית 

התכנים שנכללו בכל אחד מהצירים היו תוצאה של מיפוי מעמיק אחרי ניתוח צרכים שנבע מפרוייקט ארגוני נרחב, שהתקיים במהלך סוף 2020 ותחילת 2021 סביב  ה"נורמלי החדש" והמעבר לעבודה היברידית, וכללו נושאים כמו אמפתיה, פיתוח חוסן אישי וארגוני, השפעה ללא סמכות ועוד. 

החדשנות בפרויקט

הפרויקט, שנבנה והובל על ידי צוות משאבי האנוש בארגון היה חלק מתכנית רב מימדית שנתן מענה לצרכי הדרכה ופיתוח שונים בארגון – החל מההנהלה הבכירה ועד אחרון העובדים, כחלק ממהערכות להתמודדות עם צרכי "הנורמלי החדש" והמעבר לעבודה היברידית. 

העבודה על פרוייקט ה"נורמלי החדש" התחילה כבר בשנת 2020, ובחנה מימדים שונים של הארגון במעבר לעבודה היברידית – תהליכי עבודה ותשתיות, למידה ובניית יכולות, קליטת עובדים וכמובן – מנהיגות ומחוברות ארגונית. הרעיון היה לייצר מודל שמתייחס לימים שאחרי המגפה ולא לתת מענה נקודתי לעובדה מהבית בזמן הקורונה. הפרוייקט שילב עובדים מכל הרמות ואיפשר להטמיע מודל אינטגרטיבי לעבודה היברידית באופן מהיר יחסית, תוך שמירה על מחוייבות ומחוברות עובדים (הפרוייקט הוצג בכנס חדשנות במשאבי אנוש – ינואר 2022). 

הבחינה של נושא המנהיגות כחלק מהפרוייקט הוליד מודל חדש של כישורי מנהיגות (Leadership Competencies), שעליהן התבססו תכני התכנית. התכנים במודל כללו תכנים כמו אמפטיה, יצירת מחוברות, אינטליגנציה רגשית, זיהוי מצבי מצוקה, ניהול מרחוק ועוד. 

היבטים חדשניים נוספים בפרוייקט התייחסו הן לבנייה הרב מימדית של הטמעת הכישורים הנדרשים בארגון (באמצעות ארבע פלטפורמות שונות שנתנו מענה לכלל העובדים והעובדות בכל הרמות), הן בהתייחסות לציר של הבנה ארגונית מערכתית (Organizational Awareness) כציר מרכזי, שמהווה מרכיב מרכזי להצלחה בתפקידי ניהול, והן בכך שהנהלת הארגון (כל חברי ההנהלה) היו אחראים להובלת המפגשים השונים של התכנית, תוך התמקדות בתכני מנהיגות ובניסיון האישי שלהם בתחום.  

התכנית זכתה להצלחה רבה בתוך הארגון בישראל ואף עוררה עניין רב בקרב גורמי משאבי האנוש ברמה הגלובלית .