אי של שלום – ורשה: התנדבות עם פליטי אוקראינה

סודהסטרים הינה אחת החברות התעשייתיות המובילות בישראל. מוצריה משווקים בעשרות מדינות ולה חברות בנות במדינות שונות ברחבי העולם בהן מועסקים אלפי עובדים בתפקידים שונים ומאוכלוסיות שונות ומגוונות. פעילותה של קבוצת סודהסטרים בישראל כוללת את מפעל הייצור בפארק תעסוקה עידן הנגב בו דבק השם "אי של שלום", בעיקר בשל סביבת העבודה הייחודית שהינה חלק בלתי נפרד מהפסיפס האנושי המיוחד כל כך של סודהסטרים, הכולל בתוכו יהודים, מוסלמים, נוצרים, בני העדה האתיופית, יוצאי מדינות חבר העמים – כל גווניה של החברה הישראלית.

כבר מראשיתה סודהסטרים נחשבה ארגון פורץ דרך וחדשני, הן במוצרים שהיא משווקת והן בפועלה כארגון מכוון מטרה לשמירה על הסביבה, המחוייב לקידום שיטות עסקיות ברות קיימא (עוד לפני שזה הפך להיות עניין אופנתי). שמירה על כדור הארץ ותושביו תמיד עמדה במרכז המודל העסקי שלנו, כשהמטרה העיקרית היא הפסקת השימוש בפלסטיק חד פעמי, תוך כדי ניצחון על אי השיוויון ובניית קהילה חזקה.  

העשייה הפנים ארגונית ותפיסת משאבי האנוש שלנו מדגישה את "מרכזיות העובד" ומובילה אותה תפיסה לפיה אנשים שווים דורשים פתרונות שונים. אנו מאמינים בהתאמת הפתרון לצורך האמיתי בשטח ושדרך פעולה זו מעניקה ערך רב עבור העובדים שלנו, בפרט בהעלאת תחושת הערך העצמי של העובד על ידי שיתופו ומעורבותו ביצירת השפעה רחבה גם על הסביבה הקרובה. תפיסה זו באה לידי ביטוי גם בפועלנו כלפי חוץ; כארגון שמחויב ליצירת שינוי חיובי בעולם ולשמירה עליו באמצעות החזון והמוצר שלנו, נקיטה  בשיטות ייצור חדשניות ירוקות ופעילות תמידית להפחתת נזקים סביבתיים, גם הערכים והעשייה שלנו מונעים מתוך תפיסת קיימות סביבתית וחברתית ובכלל זאת העלאת נושאים חברתיים חשובים לסדר היום וקידום תרומה לקהילה בעזרת כל הכלים שעומדים לרשותנו. 

בחודש מרץ 2022 החלה רוסיה בפלישה צבאית לאוקראינה. מאז החלה הפלישה, למעלה משלושה מיליון תושבים נמלטו מאוקראינה והפכו לפליטים – קרוב למיליון מהם ילדים. צוות משאבי האנוש של סודהסטרים החליט לנקוט בעמדה – התרבות הארגונית שלנו היא כזו שהחברה אינה עומדת מנגד בעיתות משבר וחשבנו על הדרכים הטובות ביותר בהן נוכל לסייע במשבר ההומניטרי הגדול אליו נקלעו הפליטים. החלטנו להשקיע את המאמצים בהקמה של מעון יום עבור ילדים ונוער  פליטים אשר יתופעל על ידי עובדי סודהסטרים שיתנדבו לקחת חלק בפרוייקט. 

הבחירה בפרוייקט זה איפשרה לנו להביא את הרוח המיוחדת שמאפיינת את עובדי סודהסטרים, זו שהקימה את "אי של שלום", לסייע בסיטואציה הקשה שהפליטים נקלעו אליה תוך שיתוף העובדים בפרוייקט, נקיטת עמדה פעילה ומתן משמעות ותחושת גאווה לעובדים – הן פנים ארגונית והן כלפי חוץ. מלבד ארגון הפרוייקט ואיזור ההתנדבות, סודהסטרים נשאה בכל העלויות הקשורות בהקמת המתחם ובהתנדבות עצמה (טיסות, העברות, מלונות, ארוחות וכו'), בעלויות מלוא הציוד שנקנה עבור המתחם ובעלויות השכר של ימי ההתנדבות. 

בסה"כ לקחו בפרוייקט חלק כ-70 עובדים. אין לנו ספק שבמטרה הראשית – לתמוך בפליטים ולהקל במעט על חייהם – עמדנו בהצלחה. במקביל, השגנו מטרות נלוות רבות נוספות והאפקט שהיה לפרוייקט הזה על הארגון היו רבות ומגוונות: מחוברות של העובדים לארגון, יצירת שיח מפרה ושיתוף העובדים שהובילו להעלאת המורל ויצירת גאוות יחידה, סיוע לעובדים בעלי נגיעה אישית לסיטואציה, יצירת שיתוף פעולה של עובדים ממדינות שונות ויצירת השראה אצל עובדים ואפקט חיובי שהוביל להתנדבויות נוספות. 

הפרוייקט הביא גם לפרסום חיובי לחברה ותרם לחיזוק מיתוג המעסיק הן במסגרת הפנים ארגונית והן החוצה, ברמת הפרסומים בתקשורת וברשתות החברתיות על ידי העובדים עצמם שחשפו את החברה ופועלה למאות אנשים אחרים ויצר מיתוג חיובי למדינת ישראל. 

מדובר בפרוייקט גלובלי, ייחודי וחדשני. למיטב ידיענו אנחנו החברה המסחרית היחידה בישראל ששלחה עובדים מטעמה ועל חשבונה להתנדב בפרוייקט וכמובן הקימה את המתחם עצמו. הפרוייקט התמקד באוכלוסייה מוחלשת הנמצאת בשעת מצוקה ונתן הזדמנות לעובדים לסייע באופן אישי עם מעטפת תמיכה שסיפק מקום העבודה. החדשנות באה לידי ביטוי בבחירת פרוייקט שיצא לפועל בתוך ימים ספורים ושאינו קשור באופן ישיר לעיסוק היומיומי שלנו ונובע ממקום הומניטרי, מכיל ודואג.