קידום תעסוקת אזרחים ותיקים

חברת תקשוב הינה חברת השירות הוותיקה והמובילה בישראל, אשר הוקמה בשנת 1996. תקשוב מעסיקה כיום כ- 10,000 עובדים, בפיזור גיאוגרפי של כ-5

חברת 'תקשוב' הינה חברת השירות הוותיקה, הגדולה והמובילה בישראל, אשר הוקמה בשנת 1996. תקשוב מעסיקה כיום כ10,000 עובדים, בפיזור גיאוגרפי של למעלה מ53 אתרים בכל רחבי הארץ (מקרית שמונה ועד דימונה). אנו מתמחים בהקמת ותפעול מערכי שרות/ מכירה/ תמיכה עבור חברות מהמגזר הפרטי והציבורי, באמצעות מוקדים טלפוניים, משלב האפיון והפיתוח, דרך ההקמה ועד הניהול, באמצעות מתודולוגית ניהול מוקדים.  

כחלק מהאג'נדה של גיוון תעסוקתי, חברת 'תקשוב' מעסיקה  אזרחים ותיקים בני 60 ומעלה, מתוך השותפות המלאה של משאבי אנוש במדיניות הארגון ובהצלחתו העסקית, יש לנו יכולת להוביל תהליך כל כך משמעותי בארגון של העסקת  אזרחים ותיקים בארגון .
אזרחים ותיקים נאלצים להתמודד עם אתגרים רבים כגון: תחושת בדידות, חוסר ביטחון, קושי במציאת עבודה וחזרה למעגל התעסוקה (במיוחד לאחר שנתיים של מגיפת הקורונה, שגרמה לריחוק חברתי ולא מעט פיטורים/חל"ת של אוכלוסיה זו),  אנו עושים את מירב המאמצים בכדי לעודד אוכלוסייה זו להשתלב ולחזור לשוק העבודה ולהצטרף למשפחת תקשוב ובכך לצמצם את תחושת הבדידות, חוסר הביטחון התעסוקתי וכמובן הענקת משמעות דרך העשייה. 

 

עולם התעסוקה חווה משבר גדול מאוד בשנים האחרונות , כחלק מהתהליך שאליו יצאנו פיתחנו וגיבשנו נוהל העסקת אזרחים ותיקים, שמטרתו להגדיר את שילוב האזרחים הוותיקים שמעוניינים להשתלב בארגון, משלב הקליטה, דרך ההכשרה, קליטה וליווי ועד לסיום העסקה. הנוהל אפשר לנו להטמיע את התפיסה ולהסדיר את המדיניות בכל הקשור לחשיבותה של אוכלוסייה זו בארגון, מכאן עלתה מודעות אודות העסקה ושימור עובדים ותיקים.

לפני יציאתנו לדרך, הגדרנו את המושגים "תעסוקה רב-גילית" ו"אזרחים ותיקים" וניתחנו מחקרים בשוק התעסוקה בעולם בכלל ובישראל בפרט וזאת בכדי שנקבל החלטות נכונות לארגון ונדייק את נוהל העבודה בצורה המיטבית.

בנוסף להגדרת מטרת הנוהל, מינינו אחראית לקידום העסקת אזרחים ותיקים, שתוביל, תתמוך תקדם את העסקת האזרחים הוותיקים בארגון ואחראית על הטמעת המדיניות. מינינו גם ממונות העסקת אזרחים ותיקים בכל אתר לוקאלי של הארגון, שתפקידן ללוות את אוכלוסייה זו משלב הקליטה ועד לסיום העסקה.

כתבנו מודל עבודה "ציר התפתחות אזרח ותיק בארגון": המודל מחולק לארבעה צירים: 

"גיוס"  – אזרח ותיק עובר תהליך גיוס מותאם שכולל: ראיון טלפוני ופרונטאלי. במידה ועבר בהצלחה את התהליך, רכזת הגיוס מעדכנת את הממונה על אזרחים ותיקים ואת מנהלת הדרכה על שיבוצו לקורס הכשרה המתאים לו.

קליטה והכשרה- בציר זה מתבצעת התאמה למאפייני הנקלט תוך מתן כלים של הכלה, עזרה וליווי לאורך כל ההכשרה. בנוסף מתבצעות התאמות במבחני ההסמכה, בזמני המשמרות ועוד, בהתאם לכלים שעומדים לרשותנו. לאורך הקליטה וההכשרה מתבצעים עדכונים שוטפים ע"י הגורמים הרלוונטיים בכל הנוגע לאתגרים שעלו אצל העובד, למבחני ההסמכה ושיבוצו למנהל ולצוות המיועד.

העסקה- לאחר שסיים בהצלחה את קורס ההכשרה, העובד משובץ לצוות ולמנהל בעל יכולות ומיומנויות מתאימות ככל שניתן . המנהל מקיים עם העובד שיחות שוטפות, משובים מקצועיים ומתעד את האתגרים לאורך הדרך תוך עדכון מנהל המוקד, מנהלת מש"א והממונה על אזרחים ותיקים. 

סיום העסקה-  בציר זה באים לידי ביטוי שני סוגי סיום העסקה:

  1. התפטרות העובד – עובד שיביע רצון לסיים את עבודתו, נקיים עימו שיחה אמיתית וכנה להבין את סיבת העזיבה ונעשה את מיטב מאמצינו לתת לו מענה לקושי או לסיבה שאותו הוא מעלה ואף לשמר אותו בניוד לתפקיד או אתר לוקאלי אחר.
  2. סיום העסקה – בכל מקרה שבו יעלה צורך לסיים העסקה של עובד ותיק, מערבים את האחראית להעסקת עובדים ותיקים ואת מנהלת מש"א על מנת להבין את סיבת הפיטורין, ומוודאים שעשינו את מיטב מאמצינו לעזור לעובד להשתלב בארגון, להתגבר על חסמים ואתגרים שניצבו בדרכו. 

בכדי שמדיניות זו תצלח ותוטמע בארגון, יצרנו שיתופי פעולה שיסייעו לנו להרחיב ולגדול באחוזי העובדים הוותיקים:

ותיקים בעבודה, תגבור, מעוף, תלם תעסוקה למבוגרים ומכללת פרו, הם חלק משיתופי הפעולה ומקורות הגיוס החיצוניים שעזרו ועוזרים לנו לעמוד במטרות הנוהל. 

מתוך רצון לייצר הזדמנויות ולשלב אזרחים ותיקים בעבודה ומתוך האג'נדה הארגונית, לפתח קריירה משמעותית, פיתחנו מסלול הטבות ייחודי לאזרחים ותיקים, במסלול זה כל עובד אזרח ותיק יקבל 3 ₪ תוספת לשעה, לשכר של העובד.

ובנוסף בכל סוף שנת עבודה העובד יקבל הטבות שונות ומגוונות ומתאימות לאוכלוסייה זו. 

הטמעת המדיניות הארגונית ונוהל העבודה בארגון ושימת הנושא על סדר היום הארגוני התקיימה באמצעות מספר פעולות, החל מפיתוח מצגות ייעודיות, הדרכות והכשרות של רכזות גיוס/ משאבי אנוש ומנהלים, מתן כלים ומיומנויות, שגרור סיפורי הצלחה בארגון והכנסת השיח וניתוח המדידה לישיבות המנהלים בדרגים השונים. בנוסף, השתתפנו במיזם של מפעל הפיס, בשיתוף וואלה!, במטרה לעודד שילוב אזרחים וותיקים בשוק התעסוקה. 

מאז השקת הנוהל בארגון, בשנת 2022, אנו חווים שינוי בתרבות הארגונית המשפיעה ישירות על עלייה באחוזי הגיוס של אזרחים ותיקים. אנו גם חווים עלייה בוותק של אזרחים ותיקים לעומת הותק הממוצע ערב יציאתנו להטמעת הנוהל,

בנוסף אנו חווים ומרגישים את השביעות הרצון של עובדים אלו באמצעות פידבקים בפלטפורמות השונות ומעורבותם הארגונית.

חברת 'תקשוב' בחרה לעצמה להעמיק את נושא המדידה והבקרה על מנת שנוכל לקבל החלטות נכונות ולצאת לפעולות מדויקות על בסיס הנתונים, אנו מאמינים שעם הזמן נאמץ דרכי פעולה נוספות בכדי לצמצם את אחוזי העזיבה של אזרחים ותיקים. כל זאת נעשה ע"י פיתוח מודול ייעודי במערכת הHR שלנו, שיאפשר לנו לנהל ולמדוד אוכלוסייה זו, פיתוח והתאמת שיחות המשוב, זיהוי אתגרים נוספים, סקר שביעות רצון ועוד.

נוהל 'העסקת עובדים אזרחים ותיקים', ששם לו למטרה לייצר משמעות בקרב אוכלוסיית הוותיקים ולחזק את תחושת הביטחון התעסוקתי, הביא בהכרח לחדשנות הן ברמת התפיסה והן ברמת העשייה בפועל בארגון. 

  • החדשנות בארגון – בניגוד לטיפול ספונטני הטמענו נוהל מוסדר ומינינו אחראית על תחום זה
  • החדשנות ב'שוק התעסוקה' – אנו הראשונים שמפעילים מדיניות העסקת אזרחים ותיקים
  • חדשנות במשאבי אנוש – מי שאמונה על המשאב האנושי היא זו שניהלה את הפרויקט משלב המחקר, איתור הצרכים, ליווי והכשרה של הגורמים השונים בארגון וכתיבת נוהל עד להטמעתו הלכה למעשה. 

לסיכום,
'העסקת עובדים אזרחים ותיקים' הינה מדיניות ארגונית ראשונית וייחודית, המתבטאת באמצעות נוהל עבודה ותשתית ארגונית, מדיניות זו מביאה ערך רב לארגון והיא משמעותית מאוד בכל הקשור לתפיסת העובד והמחוברות הארגונית.

נוהל 'העסקת עובדים אזרחים ותיקים', שנחשב כנוהל משמעותי בארגון בכלל ובתפיסת העובד והמחוברות בפרט, הוסיף ערך מוסף גדול: שינה ומשנה את התרבות בתפיסת קבלה והכלה לטובת המחוברות הארגונית, יצר סטנדרטיזציה במחזור חייו של העובד הוותיק והובלת השוק אל מול המתחרים בתפיסה חדשנית זו.

ניכר כי הנוהל עדיין בצעדיו הראשונים, אך מביא לתוצאות ארגוניות באמצעות ניהול נכון של כל הרבדים. אנו מלאי אמונה שאנו פורצי דרך בתחום העסקת אזרחים ותיקים ובעקבות כך ארגונים נוספים יצטרפו למהלך חשוב זה שיביאו לשינוי בשוק התעסוקה. 

"העבודה מצילה אותנו משלוש רעות: מן השעמום, מן החטא ומן המחסור" סמדר שיר

3 אתרים בכל רחבי הארץ. אנו מתמחים בהקמת ותפעול מערכי שרות/ מכירה/ תמיכה עבור חברות מהמגזר הפרטי והציבורי, באמצעות מוקדים טלפוניים, משלב האפיון והפיתוח, דרך ההקמה ועד הניהול, באמצעות מתודולוגית ניהול מוקדים. לאורך כל שנות פועלה, תקשוב מובילה את מהפכת השירות בענף ומביאה תמיד את הדבר הבא, שהופך את השירות לנוח, ידידותי יותר ללקוח הקצה, מועיל ואפקטיבי יותר ללקוח העסקי. 

גיוון תעסוקתי הינו חלק מהאג'נדה הארגונית המובילה ערכים חברתיים; תקשוב מתגאה בפסיפס האנושי המתאפשר בזכות תפיסת ההכלה. כחלק מהגיוון התעסוקתי אנו מעסיקים כ- 7,000 נשים המהוות כ- 70% מכלל העובדים, מתוכן כ- 450 נשים הנמצאות בתפקידי ניהול בכל הדרגים.
אנו ערים ורגישים לנושא האלימות כלפי נשים, הקיים בכל המגזרים, עדות והאוכלוסיות. לאור השכיחות הגבוהה של נשים נפגעות אלימות באוכלוסייה על כל גווניה, ברור לנו כארגון המעסיק אלפי נשים, שגם בקרבנו נמצאות  עשרות אם לא מאות נשים נפגעות אלימות ומחובתנו המוסרית, הערכית והאנושית להיות שם עבורן בדמות אוזן קשבת, יד מכוונת ובהנגשת הסיוע ליציאה ממעגל האלימות.

מתוך הפריזמה הרחבה של משאבי אנוש והמעורבות האינטנסיבית בעשייה הארגונית , ומתוך רצון למצב אותנו כמובילי שינוי בתפיסה ובאחריות של מעסיקים שמנו לנו כמטרה להגביר את השיח ואת המחוברות הארגונית גם לחייהן האישיים של הנשים בארגוננו, וזאת על מנת להוביל תהליך כל כך משמעותי של קידום והעצמת נשים בארגון.

הנחות הייסוד שעמדו לנגד עינינו בבואנו להנחיל מדיניות סדורה בנושא היו: 

  • הכרה בהשלכות משבר הקורונה ומדיניות הבידוד שהביאו בשנים האחרונות לעליה משמעותית בסיכונים במערכות יחסים אלימות והחמרה במצבן של הנשים וביכולתן לפנות לעזרה.
  • אלימות נגד נשים הינה בעיה חברתית רחבת היקף המתרחשת בכל המעמדות הסוציו-אקונומיים של החברה.
  • העובדים בליבת הארגון  והחובה שלנו היא לייצר עבורם תחושת שייכות, להכיל ולתת מענה לצרכים ובעיות שעולים היא נר לרגלנו.

כחלק מגיבוש המדיניות הסדורה בארגון למדנו וניתחנו את המונחים "אלימות", "אלימות במשפחה", מנינו את סוגי אלימות ואת תמרורי האזהרה, בדקנו את המגמות בעולם ובישראל מתוך הבנה שיש צורך ברור להבין ולהעמיק בכדי לקבל החלטות נכונות.

בתהליך החשיבה גיבשנו נוהל עבודה ומדיניות, הגדרנו את מטרת תוכנית העבודה וייצרנו תשתית אשר תאפשר לנו כארגון להתמודד עם סוגיה זו על הצד הטוב ביותר.  הגדרנו אחראית על גיוון תעסוקתי בארגון שתוביל, תתמוך ותלווה את הארגון בשיתופי הפעולה עם גופי הסיוע, ובנוסף הגדרנו ממונות גיוון תעסוקתי לוקאליות שהוכשרו להוות כתובת לפניות ואוזן קשבת לנשים עובדות נפגעות אלימות תוך חיבור לגורמי טיפול מותאמים בקהילה. 

מתוך כך, יצרנו מודל עבודה המתבסס על 'מעגל האלימות של ווקר, במודל זה נשים נפגעות האלימות, נמצאות במרכז וסביבן מתרחשים כמה דברים ברבדים השונים.

 המודל מורכב משלושה שלבים:

  • הגברת מודעות ארגונית – תקשוב הצטרפה למיזם 'כפתור הפרפר' המאפשר דיווחים דיסקרטיים לעמותת 'ל.א. אלימות'/ הנגשת ארגוני סיוע באמצעות מדבקות בתאי שירותים ציבורים עם רשימת טלפונים למרכזי סיוע/ הגדרת  משרדי משאבי אנוש כ"מרחב בטוח", עוד אנו פועלים במישורים נוספים להעלות את המודעות במאבק לאלימות כלפי נשים לסדר היום הארגוני
  • הכשרה ומתן כלים  – קיימנו סדנת אלימות במשפחה בהובלת 'עמותת משאבי אנוש ישראל' ובשיתוף 'ויצו' עבור מחלקת משאבי אנוש אשר העניקה לנו כלים ודרכי פעולה לטיפול וסיוע/ רתמנו את הנהלת הארגון להעלאת המודעות וליצירת שיח מכיל ומקבל וקיימנו הדרכות למנהלים על מנת לתת להם כלים לזיהוי סוגי וסימני אלימות.
  • התערבות, ליווי והכוונה  – בעת פנייתה של עובדת שחוותה אלימות אנו מקיימים שיח מכיל, ללא שיפוטיות וביקורתיות, אוזן קשבת בכל שעה ובאופן דיסקרטי. מציעים לה חיבור לגורמי סיוע חיצוניים ואף מנגישים עבורה את השאלון האנונימי לזיהוי מצבי סיכון של משרד הרווחה והביטחון שמטרתו לסייע להעריך את מצב הסיכון במערכת היחסים.

זאת ועוד, ייצרנו קשרי עבודה ושיתופי פעולה עם מס' גורמים ועמותות במטרה: לייצר ממשק גיוס לנשים שיוצאות ממעגל האלימות, לקבל הכוונה וליווי להתאמת תהליכי הגיוס עבור אוכלוסייה זו ולקבל כלים והכשרה לניהולן באופן מכיל, רגיש תוך הבנת ההתאמות הנדרשות מאיתנו וזאת על מנת לאפשר להן להשתלב בעבודה על הצד הטוב ביותר. 

שמנו לנו כמטרה להגביר את השיח ואת המחוברות הארגונית גם לחייהן האישיים של הנשים בארגוננו, מה שהביא בהכרח לחדשנות הן ברמת התפיסה והן ברמת העשייה בפועל. כארגון שמעסיק רוב נשי מוחלט.

שילוב נשים עובדות נפגעות אלימות טבעי ומתבקש עבורנו כארגון, אנו מאמינים שאנחנו מצליחים לייצר משמעות בתפקידן של עובדות נפגעות אלימות ולהעניק ביטחון תעסוקתי ואף אישי, דבר המאפשר לעובדות אלו לנהל חיים שגרתיים ולא רק הישרדותיים ואף לעזור להן להיחשף.

אנו מלאי אמונה שאנו פורצי דרך בתחום 'העסקת נשים עובדות נפגעות אלימות' ובעקבות כך ארגונים נוספים יצטרפו למהלך חשוב זה ויביאו לשינוי בשוק התעסוקה בקרב אוכלוסייה זו.

 "כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו" (מסכת סנהדרין, פרק ד')