משאבי אנוש מוביל שינוי עסקי ואנושי

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, נוסדה לפני למעלה מ- 96 שנה ומעסיקה כיום יותר מ- 6,000 עובדים ב- 26 אתרים, שממוקמים באזורי הפריפריה מקריית שמונה ועד אילת. המציאות העסקית הופכת להיות מאתגרת מיום ליום, חברות נדרשות לבצע התאמות למציאות המשתנה, לדרישות השוק ולשינויים בעולם העבודה. סגל מש"א של חטיבת שרשרת אספקה הבינו שהצורך להשתנות ולבצע התאמות אינם נחלתם רק של מנהלים או חברות והם פרצו את גבולות התפקיד המסורתיים ופעלו בליבת העסקים של החברה, ממקום של יועץ ושותף עסקי למקום של שותף בגיבוש האסטרטגיה העסקית ובהוצאתה לפועל. זו תפיסה חדשנית ופורצת דרך.

להיות חלק מגיבוש תפיסה והובלת ניהול שינוי של הטרנספורמציה לוגיסטית– שכללה רה ארגון  ושינוי יעוד של המרכזים הלוגיסטיים, שפתחו את "צוואר הבקבוק" שהיה בחטיבה התאפשר לאור האמון של סמנכ"ל החטיבה במנהל מש"א של החטיבה ככזה שבקיא ומכיר את ליבת העסקים של החטיבה, לצד הידע והחיבור לעסק. "המשק האוטרקי"- תוכנית הכשרה ייחודית היא פתרון יצירתי לבעיה שאם לא תקבל פתרון תפגע משמעותית היכולת להוציא את קווי ההפצה של תנובה ללקוחות.

תוצאות המהלך

שני המהלכים שבוצעו: הטרנספורמציה הלוגיסטית "והמשק האוטרקי "אפשרו לחטיבה לשמור על רציפות עסקית ולתמוך בגידול במכר. כפועל יוצא, החברה יכולה להמשיך ולצמוח לפחות ב 10 שנים נוספות. נקודות המבחן הראשונה למהלכים הייתה בביצוע מושלם של 3 מופעים שנחשבים למופעי השיא: חג הפסח, יום העצמאות וחג השבועות. לדבריו של אייל מליס, מנכ"ל תנובה: אני 15 שנים בתנובה ושבועות כזה של חטיבת שרשרת אספקה לא היה.

פיתוח קריירה – ה"משק אוטרקי" מאפשר לעובדים  לפרוץ את תקרת הזכוכית, לקבל אקרדיטציה מקצועית ובכך לשפר את  תפיסתם העצמית את רמת השכר, לגדול ולהתפתח. במהלך השנה פתחנו 3 כיתות נהיגה לרישיון C עם 30 עובדים, הכשרנו 10 עובדים לרישיון C1. מפער של 40 נהגים נכון להיום אין לחטיבה פערי כ"א בנהגים! שהוא תפקיד הליבה של החטיבה.

מנהלים טובים יותר- תפיסת האחריות של המנהלים על הקריירה של העובד והתפתחותו, לרבות אחריות על "בניין הכוח" ולא רק הפעלתו, הפכה את המנהלים שלנו לטובים יותר, קשובים יותר ובכך שיפרו את מחוברות העובדים לחטיבה.

משאבי אנוש נוכחים ושותפים לקבלת החלטות אסטרטגיות הנוגעות ומשפיעות על ליבת העסקים ואף מובילים את חלקן. הוצאת שינויים אלו לפעול באמצעות ניהול שינוי ורה- ארגון משמעותי, הובילה לשינוי תפיסה של המנהלים, לא רק בתפיסת ההפעלה אלא גם באופן בו סגל משאבי האנוש נתפס על ידי הסביבה העסקית וגם על ידי עצמו.  אנשי מש"א הפכו מגוף מקצועי- נישתי, לחלק מהצוות העסקי האמון על פיתוח האסטרטגיות העסקיות של החטיבה. 

הטיב לסכם זאת סמנכ"ל חטיבת שרשרת אספקה- שגיא שויפלד: "משאבי אנוש הם השותפים העסקיים הקרובים ביותר שלי בתהליכי שינוי, הם הגורם המווסת בין צרכי הארגון לצרכי העובדים. אני רואה במנהל משאבי אנוש של החטיבה שותף לדרך ולעשייה, אני לא רואה את עצמי מוביל תהליכים מורכבים מאין אלה כשהוא לא לצידי".